ALLERGIAMENTES OTTHON

Miután családunk minden tagját megkóstolta az allergia valamely formája házalakításra kényszerültünk! Az oldal ezt a folyamatot követi végig, lépésről-lépésre, helységről-helyiségre. Várlak titeket, osszuk meg a tapasztalatainkat azokkal, akik hasonló cipőben járnak!

Utolsó kommentek

Címkék

Indavideó

2010.06.22. 09:25 DreamLiner

Allergia – időben készüljünk fel!

Az allergiát a korunk népbetegségének is nevezik, szinte minden 3. ember érintett.

Maga a hajlam a lakosság 30-50%-ban jelen van, ami csak az esetek egy részében nyilvánul meg betegség vagy tünet formájában. Az, hogy mikor kinél miért jön elő, sajnos nem tudható. A leggyakoribb formája a szénanátha, amire már most elkezdhetjük a felkészülést.

Magyarországon februártól a barkás növények bocsátanak pollent a levegő, de ezek még nem okoznak allergiás tüneteket: mogyoró és nyír.
Áprilisban kezdődik az igazi pollenszezon, ekkor virágoznak a pázsitfű és a gabonafélék –Májusban a fűfélék virágozása miatt nagyon nyár, nyírfa, hárs, és gabonafélék
A virágpor allergia júniusban és júliusban az ürömmel és a parlagfűvel tetőződik.

Az allergiások körében a pollenek miatt szénanátha vagy asztmás tünetek alakulnak ki.

Általában gyengébb panaszokkal kezdődik, de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat belőle.

Allergiára kell gondolnunk, ha:

1. Gyakori légúti betegségek, tartós vagy visszatérő náthás panaszok jelentkeznek: orrfolyás, orrdugulás, melyhez tüsszögés, orr-, torokviszketés, társulhat. Az allergiás nátha gyakran együtt jár a szem kötőhártyájának allergiás gyulladásával, mely szemviszketéssel, szemduzzanattal, a szem pirosságával, könnyezéssel jár. Az allergiás kötőhártya gyulladás leggyakrabban az allergiás nátha kísérőjelensége, azonban anélkül is fennállhat.
Allergiás náthához társulva vagy anélkül jelentkező rohamszerűen jelentkező légszomj, nehézlégzés, fulladásérzés, sípoló légzés esetén, melyhez mellkasi szorítóérzés, köhögés társulhat. Az asztmás tünetek összetéveszthetőek a pánikbetegség tüneteivel, mely testi elváltozások nélküli krónikus szorongásos betegség, és az asztmás betegek között gyakran előfordulhat.
A légúti allergiákra jellemző, hogy általában elhúzódóak, a fertőző légúti betegségek esetében szokványos (pl. antibiotikus) kezelésre nem szűnnek meg. Gyakran jellegzetes helyeken és időszakokban (pl. a lakásban éjszaka, vagy a szabadban nyáron) jelentkeznek.

2. Ismétlődő, gyakran kiújuló bőrtünetek esetén: viszkető bőrkiütés (csalánkiütés), vagy viszkető bőrgyulladás, mely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvezéssel jár (ekcéma).

3. Ismétlődő vagy tartós gyomor-bélrendszeri panaszok esetén: hányás, hasmenés, vagy emésztési problémák: puffadás, teltségérzés, hasfájás. Ezek hátterében ételallergia állhat.

4. Az allergiás reakció súlyos, az életet is veszélyeztethető formája az anafilaxiás sokk: a szervezetbe jutott allergént (pl. gyógyszert) néhány perc múlva követő tünet együttes: keringési elégtelenség, légszomj, asztmás roham, hányás, hasmenés, öntudatvesztés, csalánkiütés, esetleg súlyos görcsök. Súlyosabb esetben halálos lehet, ezért azonnali orvosi segítség szükséges.
Az allergiás betegségre jellemző, hogy általában hosszabb ideig tartanak.
(forrás: http://www.behsci.sote.hu)

Mindegyikkel forduljunk orvoshoz, allergológushoz, tüdőgyógyászhoz, ha a tünetek jelentkeznek rajtunk.
Megoldás lehet a klasszikus kezelés, az inhalátor, a injekciós, szemcsepp, vagy tabletta, orrspray.
Az orvos, hogy ha jónak látja, akkor gyógyszert ad az allergiás reakció által előidézett gyulladás megelőzésére vagy a kialakult gyulladás enyhítésére.

Az allergia egy genetikai megbetegedés. Amit a fizikai aktivitással, egészséges étkezéssel, vitaminok fogyasztásával, stressz mentes élettel csökkenteni lehet. Illetve ha kerüljük a kiváltó okokat. Pl: kevesebbet menjünk virágzás időszakában mezőre, vagy ne a porallergiás takarítson.

Az csak tévhit, hogy aki előző években érintett volt, annak a gyógyszerezést már sokkal korábban el kell kezdeni, hogy mikorra aktívvá válik az allergia, a vérszintjét elérje a kellő szintet.
Mivel ez betegség, a cél az, hogy a beteg fel legyen készülve, hogy ha a tünetei jelentkeznek. Felkészülést jelen, hogy rendelkezik orrcseppel, szemcseppel és allergia csökkentőkkel. Ma már nagyon hatásos és jó gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.

Nagyon kevesen tudják, hogy létezik egy olyan oki kezelés, amit most még a szezon előtt meg lehet csinálni. Ez egy olyan terápia, ami a pollen, magát az antigént a szervezet számára elviselhetővé teszi. Egy ilyen specifikus immunterápiához minden esetben szakorvoshoz kell fordulni. De ez az a lehetőség, ami beteg számára 2-3 évig tartó kezelést követően elviselhetővé tudja tenni a tüneteket.

További információk:
http://www.allergiainfo.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://allergiamentesotthonepul.blog.hu/api/trackback/id/tr992512454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása