ALLERGIAMENTES OTTHON

Miután családunk minden tagját megkóstolta az allergia valamely formája házalakításra kényszerültünk! Az oldal ezt a folyamatot követi végig, lépésről-lépésre, helységről-helyiségre. Várlak titeket, osszuk meg a tapasztalatainkat azokkal, akik hasonló cipőben járnak!

Utolsó kommentek

Címkék

Indavideó

2010.07.26. 09:57 DreamLiner

Veszélyes kozmetikumok: allergiát okozhatnak, bár még nem okoztak...

Elsőként Ausztriában bizonyult eredményesnek a Greenpeace környezetvédő szervezet tiltakozó akciója: egy ottani üzletlánc már ősszel eltüntette polcairól a kifogásolt kozmetikumokat. A veszélyesnek kikiáltott termékek "bűne", hogy metil-dibromo-glutaronitrilt (MDGN) tartalmaznak. Ez a konzerváló anyag az EU kozmetikai tudományos bizottságának állásfoglalása szerint bőrgyulladást, illetve allergiás tüneteket okozhat, ezért használata 2005-től tilos. Csakhogy a környezetvédők szerint egy ilyen állásfoglalás, pontosabban halasztott betiltás ismeretében az üzleteknek önként le kellene mondaniuk az MDGN-nek készült szerek árusításáról.

A Greenpeace hazai aktivistái eddig egyedül a magyarországi Rossmann üzletlánccal értettek szót, a cég vezetői részéről komolynak ítélték a termékek bevonására irányuló szándékot. A konkrétumokról e hónapban tárgyalnak, a környezetvédők mindenesetre felfüggesztették tiltakozó demonstrációjukat az illatszerhálózat üzleteinél.

A Plus diszkontlánc illetékesei sem maradtak teljesen tétlenek, az aktivisták felhívását továbbították beszállítóik felé. A samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben, testápolókban, sőt, babaápolási cikkekben is megtalálható ominózus konzerváló anyag miatt kirobbant tiltakozás különös módon nem riasztotta el a vevők tömegeit. A titok nyitja abban lehet, hogy a címkéjükön feltüntetett adatok szerint MDGN-t tartalmazó kozmetikumok kedvelt, jó minőségűként számon tartott termékek. Ráadásul - és persze szerencsére - a tisztiorvosi szolgálat főorvosának sajtóközleménye szerint metil-dibróm-glutár-nitrillel kapcsolatba hozható allergiás megbetegedésről mindeddig semmiféle bejelentés nem érkezett.

Az EU tanácsadó testülete egyébként azt is megállapította, hogy a lemosható termékekben, mint például tusfürdő és szappan, az MDGN alkalmazása biztonságos, de testápolókban, arckrémekben beszívódva már az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat. Az allergiások száma pedig világszerte nő, az adalékanyag betiltása tehát megelőző jellegű intézkedés.

A hazai boltok polcain egyelőre változatlanul megtalálhatók a kifogásolt termékek, amelyek összetételére az allergiára hajlamosaknak jobb ügyelniük. A Greenpeace tiltakozása azonban mindezek ellenére jelentős lépés, aminek hírére fejlett fogyasztói társadalmakban nem elsősorban az üzletek, hanem a termékeket szabotáló vevők szoktak reagálni.

Magyarországon még egyetlen mozgalom sem tudott komoly eredményeket felmutatni, gondoljunk csak az egyik tejtermék gyártó cég termékei ellen meghirdetett bojkottra. Állítólag az sem okozott komoly bevételkiesést. Aranyigazság: az információt a Greenpeace közzétette, a többi a vásárlók döntésére van bízva.

Termék neve és gyártója

Johnson & Johnson ph5,5 hidratáló tusfürdő (Johnson & Johnson) Johnson & Johnson ph5,5 arclemosó (Johnson & Johnson) Atrix intenzív kézvédő kézkrém (Beiersdorf AG Hamburg) Oil of Olaz gentle refreshing toner (Procter & Gamble) Nivea Visage hydro intensiv gel (Beiersdorf AG Hamburg) Scholl hidratáló lábkrém (SSL Magyarország Kft.) Scholl bőrradír (SSL Magyarország Kft.) Scholl kézkrém (SSL Magyarország Kft.) VO5 extra erős hajformázó zselé (Alberto-Culver Co Ltd.) Sanex dermo protector tusfürdő (Sara Lee GmbH) Kaloderma bőrápoló krém (Clemens Kft.) Fenjal Iso Balance testápoló krém (DOETSCH Ag.) Caola kamillás krém (EVM Rt.) Palmolive moisturising krém (hidratálókrém) (Procter & Gamble) WU2 special hajerősítő sampon (EVM Rt.) WU2 hajöblítő balzsam (EVM Rt.) Balea Bath Dusch Peeling (testradíros tusfürdő) (DM) Balea Hand&Nagel Balsam (körömerősítő balzsam) (DM) Balea Hand Creme (kézkrém kamilla kivonattal) (DM) Balea getönte Tagescreme (hidratáló nappali krém) (DM)

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://allergiamentesotthonepul.blog.hu/api/trackback/id/tr672512507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása