ALLERGIAMENTES OTTHON

Miután családunk minden tagját megkóstolta az allergia valamely formája házalakításra kényszerültünk! Az oldal ezt a folyamatot követi végig, lépésről-lépésre, helységről-helyiségre. Várlak titeket, osszuk meg a tapasztalatainkat azokkal, akik hasonló cipőben járnak!

Utolsó kommentek

Címkék

Indavideó

2010.08.31. 10:14 DreamLiner

Indul az allergia-csúcsszezon!

Már két hete nehéz napokat élnek a parlagfű pollenjére érzékenyek, és a csúcsértékek még csak most jönnek. Aki teheti, menjen nyaralni a magas hegyekbe.

Forrás: [origo]
 

"Magyarországon a parlagfű szezon rendszerint július végén, augusztus legelején kezdődik, ám az időjárástól függően az intenzív pollenszórás időpontja plusz/mínusz két héttel is eltolódhat" - nyilatkozta lapunknak dr. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese. Idén a szezon eltolódott, a pollenkoncentráció megnövekedését az ÁNTSZ munkatársai csak az augusztus 9-ével kezdődő 32. héttől regisztrálták.


"A 32. hétnek a végén Budapesten és a dél-alföldi régióban, ezen belül is a békéscsabai állomásunkon, már igen magas pollenszámot mértünk" - folytatta dr. Páldy Anna. Azóta igen magas pollenkoncentrációról számolnak be már a debreceni, a nyíregyházi mérőállomások, és lassan felzárkózik a kecskeméti régió is. A legmagasabb értékek azonban továbbra is Közép-Magyarországot, azon belül is Budapestet és Békéscsabát jellemzik.


Kiugróan magas pollenszámok


A napi 10 db pollenszem/m3 parlagfű pollen koncentráció csak a különösen érzékeny allergiásoknál vált ki enyhe tüneteket, 10-30 pollenszem/m3 már mindenkinél enyhe tüneteket vált ki, 30 db pollenszem/m3 feletti napi koncentrációnál minden parlagfű allergiásnál erősebb tünetek jelentkeznek. 100 db pollenszem/m3 feletti nagyon magas napi koncentráció esetén pedig már minden parlagfűre érzékeny allergiásnál erős tünetek jelentkeznek. Jelenleg ezt a szintet az ÁNTSZ mérőállomásai már a legtöbb településen kimutatták, sőt, Budapesten már volt olyan nap is, amikor a koncentráció meghaladta a 400 db/m3-t.


2007-ben és 2008-ban egyébként a legmagasabb napi parlagfű pollen koncentrációt Nyíregyházán regisztrálták, 2009-ben a tüdőszanatóriumáról híres Somogy megyei Mosdóson, ahol egyben a megelőző hat év legmagasabb értékét is mérték (1466 db pollenszem/m3).

 

Szeptember első napjaiban várható a csúcs


Tavaly a csúcsértékeket augusztus 20 és 25 között mérték az országban, idén ez valószínűleg a jövő hétre, szeptember első napjaira tolódik.

 

"A parlagfű koncentráció szeptemberben még jellemzően igen magas. Egy-egy kisebb esőtől persze átmenetileg néhány órára csökken a pollenszám, tartósabb eső hosszabb javulást is okozhat, de a pollenszórás teljesen megszűnni csak az első fagyokkal fog" - mondta el az OKI főorvosa.

Forrás: MTI

 

Tanácsok allergiában szenvedőknek


Az első és legfontosabb, hogy aki a parlagfű pollenjére allergiás, ne feledkezzen el a gyógyszeréről, amelyet a legjobb hatás érdekében érdemes már a szezon előtt, július közepétől szedni.

 

Aki mostanában indul még nyaralni, ne déli irányba, hanem inkább a hegyek: Ausztria vagy a Kárpátok felé vegye az utat - javasolja az OKI főigazgató-helyettese. "Régebben még javasoltuk a horvát tengerpartot is, de ma már a parlagfű oda is lehúzódott. Magyarországról pedig elmondható, hogy az egész ország fertőzött" - tette hozzá dr. Páldy Anna.

 

Utazás közben ne húzzuk le az autó ablakát, ne engedjük be az utastérbe a polleneket.

 

Mivel a pollenszórásnak is van időbeli ciklusa, és éjszaka kevésbé intenzív, éjfél és hajnali négy óra között szellőztessük a lakásunkat, és a napi sétát, kirándulást is kora reggelre időzítsük.

 

Aki teheti, délelőttől kora délutánig, a legerőteljesebb pollenszórás idején, maradjon otthon illetve tartózkodjon zárt térben.

 

Ne oltsunk tüzet - azaz ne kezdjünk el allergiásként a legnagyobb pollenszórás idején parlagfüvet irtani.

 

Ne tartózkodjunk a szabadban a talajszinten, itt ugyanis 8-10-szeres a pollenkoncentráció, mint amit a több emeletes épületek tetején felállított mérőállomások regisztrálnak.

 

A pihentető alvás végett mossunk minden este hajat, hogy párnánkra ne vigyük át a polleneket.

 

Forrás: MTI

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://allergiamentesotthonepul.blog.hu/api/trackback/id/tr992512537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása